Skolyoz Nedir ?

Skolyoz Nedir ?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir ?

“Skolyoz” adı verilen omurga eğriliği, çoğunlukla büyüme çağında tanısı konulan bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlere bağlı olarak omurların sağa, sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesiyle gelişen skolyoz, küçük yaşlarda başlayıp, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir. Görülme sıklığı % 0.2 – 6 arasında değişen Skolyoz bilinen en eski omurga deformitesidir. Travma, doğumsal gelişim bozuklukları gibi çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebildiği gibi, skolyoz olgularının %80’inin nedeni bilinmemektedir. Skolyoz omurganın yana 10 derecenin üzerindeki eğilmedir. Normal ve sağlıklı omurgada, omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Bu nedenle üç boyutlu bir deformite (şekil bozukluğu) olarak tanımlanır.

Skolyoz Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenmeli ?

Tedavisi çok spesifik olmakla beraber 3 boyutlu düşünülüp, uzman fizyoterapistler ve pilates eğitmenleri eşliğinde ve değerlendirmeler sonucu uygulanmalıdır. Omurgaya direkt baskıda bulunacak yüklerden kaçınmak gereklidir. Kısa ve gergin olan tarafa esneklik kazandırmak da gerekir. Ayrıca uzun olan tarafı kuvvetlendirip vücudu dengelemek de önemlidir. Hareketler tek taraflı sırayla yapılmalılıdır. Tedavi aşamasında yüzme en iyi egzersizlerden bir tanesidir (yerçekimi az, masaj etkisi). Yürüyüş de fayda sağlar. Core stabilizasyon egzersizlerini de unutmamak gerekir.

Skolyoz Hakkında Çalışmalar

Yetişkin skolyozunun tedavisinde kayropraktik ve pilates egzersizleri

Amaç: Yıllar önce spinal füzyon geçirmiş skolyozlu 39 yaşındaki bir kadının tedavisinde Pilates tedavisi ve sakro-oksipital tekniğin kullanımını tanımlamak. Klinik Özellikler: Hastanın ameliyatından yıllar sonra kötüleşen ilerleyici şiddetli bel ağrısı vardı ve oğlunu veya fotoğrafçı olarak çalışması için gerekli ekipmanı taşımak gibi aktivitelerini engelledi. Müdahale ve Sonuç: Hastaya kronik alışkanlığının ve kas zayıflığının üstesinden gelmek için bir dizi Pilates egzersizi yapıldı. Bu terapi bir süre devam etmesine rağmen, fiziksel aktiviteyi stabilize etmeye ve arttırmaya başladı. Şu anda, skolyozundan hala bazı belirtiler sergilemesine rağmen, fiziksel aktivitesiyle sınırlı değildir. Sonuç: Pilates tedavisinin eklenmesi kronik bel ağrısı ve dekondisyonu olan hastaların bakımında faydalı olabilir.
Kaynak çalışma : CHIROPRACTIC AND PILATES THERAPY FOR THE TREATMENT OF ADULT SCOLIOSIS
Charles L. Blum, DC